Ce este un software ERP?
Enterprise resource planning (ERP) este un software integrat, folosit de organizatii pentru a combina, organiza si mentine informatiile necesare pentru operatiuni. O solutie ERP imbina fiecare dintre operatiunile cheie ale companiei, inclusiv productia, distributia, operatiunile financiare, cele de resurse umane si relatiile interdepartamentale intr-un singur sistem software.
Daca este implementat corect, sistemul ERP poate creste eficienta, performanta si profitabilitatea in sectoare diverse de activitate. Cu toate acestea, proiectele ERP de succes reprezinta o provocare care implica necesitatea angajarii unui consultant pentru a gestiona implementarea, integrarea si training-ul aferent utilizarii.
Atunci cand un ERP este implementat incorect, procesul poate aduce riscuri semnificative pentru organizatie, inclusiv depasiri de buget, rezistenta angajatilor la schimbare si chiar desfiintarea unor procese de business.
Ce tipuri de companii folosesc un software ERP?
Un soft ERP este benefic organizatiilor mijlocii si mari care opereaza in domenii variate, inclusiv productie, pharma, telecomunicatii, medical, energie, utilitati, retail si multe altele. Totusi, in ultimii ani, din ce in ce mai multe companii mai mici aleg un sistem ERP.
De ce sa implementez un sistem ERP?
Software-ul ERP integreaza toate departamentele si funcțiile dintr-o companie intr-un singur sistem care poate servi tuturor nevoilor specifice ale acestor departamente diferite. ERP-ul combina, intr-un singur program informatic, finantele, resursele umane, productia, distributia si aprovizionarea. Software-ul integrat ruleaza pe o singura baza de date, astfel incat totate departamentele pot partaja usor informatii si comunica.
Aceasta abordare integrata poate avea un grad sporit de recuperare a costurilor cu conditia ca software-ul sa fie instalat si utilizat corect.
Care sunt beneficiile unui sistem ERP?
Beneficiile derivate ca urmare a implementarii unui sistem ERP pot, de departe, depasi costurile cu solutia soft. Cateva dintre beneficiile intrinseci sunt:
- Un sistem unic integrat;
- Procese si fluxuri de lucru eficientizate;
- Reducerea introducerii redundante de date si procese;
- Stabilirea unor procese uniforme create in vederea aplicarii celor mai bune practici de business;
- Partajarea informatiilor intre departamente;
- Imbunatatirea accesului la informatii;
- Imbunatatirea gradului de satisfactie a clientilor cu privire la timpul de livrare, cresterea calitatii etc.;
- Reducerea costurilor de inventar ca urmare a planificarii optimizate, a monitorizarii si a prognozei cererilor;
- Scaderea erorilor de livrare si a celor de facturare;
- Scaderea preturilor la furnizor;
- Monitorizarea costurilor efective ale activitatilor;
- Imagine consolidata a vanzarilor, inventarului si creantelor.
Un sistem ERP ofera piloni operationali solizi producatorilor si, pentru distribuitori, imbunatatirea volumului de productie si indeplinirea comenzilor in timp ce se reduc costurile. Astfel ai posibilitatea sa te concentrezi pe noi oportunitati de afaceri.
Citeste si ERP: 13 beneficii cu noroc