Citeste aici prima parte a articolului
Implementarea unui sistem ERP necesita o atentie sporita pentru a obtine toate beneficiile pentru business-ul tau. Mai jos gasesti alte 5 aspecte pe care Soft & Service ti le recomanda ca fiind importante.
6. Asigura training adecvat si managementul schimbarii
Instruirea utilizatorului final, managementul schimbarii organizationale si design-ul locurilor de munca sunt componente critice ale unui implementare ERP de succes. Sistemele ERP pot crea perturbari in randul angajatilor, mai ales daca oamenii nu inteleg cum pot utiliza software-ul in mod eficient.
Training-ul functional pentru ERP ar trebui sa se concentreze pe fluxuri de lucru si know-how mai degraba decat pe tranzactii. Abordarea prin training este o modalitate dovedita de a incorpora cunostintele in organizatie.
7. Asigura-te ca se intelege de ce se implementeaza un ERP
Consultantii Soft & Service considera acest aspect ca fiind unul dintre cele mai importante. Ideea de a implementa un ERP in companie trebuie sa fie o concluzie a analizei amanuntite si nu un capriciu al managerului. Procesul de imbunatatie, reproiectare organizationala sau orientare catre cea mai buna solutie in cazul afacerii tale indeplineste obiectivele la un cost mai mic si cu mai putine intreruperi. Prin definirea clara a obiectivelor de business si ceea ce incearca sa realizeze un sistem ERP poti lua cele mai adecvate decizii.
8. Concentreaza-te pe migrarea datelor la inceputul procesului
Migrarea datelor este incredibil de complexa si importanta. Indiferent de nivelul business-ului la care te afli, noul sistem nu poate functiona in conditii optime fara solduri, parteneri, informatii legate de produse sau inventarul acestora. Furnizorul poate usura acest proces prin furnizarea unui template de import si prin validarea datelor, dar tine cont ca nimeni nu stie mai bine ca utilizatorii tai finali corelatia dintre date si semnificatia lor.
Mai jos regasesti tehnici care te ajuta sa faci corect aceasta migrare:
- Defineste o strategie de migrare a datelor, incluzand datele majore (client, furnizor, produs) si cele tranzactionale (ordin de plata deschis, factura deschisa);
- Comunica planurile de migrare a datelor angajatilor si utilizatorilor finali;
- Adu-ti aminte ca nu este niciodata prea devreme sa incepi curatarea si cartografierea datelor;
- Verifica temeinic datele migrate in timpul sesiunilor pilot si a celor de testare;
- Adu-ti aminte ca “datele gunoi” vor crea probleme in combinatie cu solutia ERP;
- Nu uita sa planifici istoria datelor si accesul la arhiva.
9. Sporeste valoarea testelor
Testarea functionalitatilor si a integrarilor sunt masuri importante de luat inainte ca sistemul sa incepe sa functioneze. Aceste teste te asigura ca soft-ul functioneaza conform specificatiilor, iar fluxurile de date se desfasoara cu precizie. Valoarea testelor este, totodata, un factor cheie care contribuie la succesul sau esecul unui proiect ERP.
Urmatorii factori non-tehnici sunt critici pentru o implementare de succes:
- procesele de afaceri bine definite si fluxurile de lucru coerente ajuta la comunicarea cu utilizatorii finali si angajatii pregatiti pentru noul sistem;
- procesele de business si analiza golurilor din fluxurile de lucru ajuta angajatii sa isi dea seama cum vechile sisteme se raporteaza la noile fluxuri;
- schimbarea organizationala si analizele de impact, comunicate intern, sunt ajutoare consistente in asimilare modificarilor la nivel de angajati.
10. Realizeaza un manual al proiectului
Lansarea unei implementari ERP necesita o comunicare clara cu privire la scopul si beneficiile scontate ale proiectului pentru toti angajatii, utilizatorii finali, precum si orice alte parti interesate.
Un manual este o modalitate buna de a defini in mod clar si concis obiectivele companiei si de a face o declaratie convingatoare despre importanta implementarii unui ERP. Materialul ar trebui sa includa toate beneficiile noului sistem, precum si cele mai frecvente intrebari, schimbari organizationale viitoare si orice alte informatii pertinente.
Asigura-te ca angajatii stiu ca opiniile si intrebarile lor sunt importante si vor fi aprobate.
Pentru o implementare de succes, apeleaza cu incredere la consultantii Soft & Service si la Synchron ERP, software personalizat pentru afacerea ta.