Diurna zilnica de delegare si detasare pentru deplasari in interes de serviciu in tara s-a majorat din 27 ianuarie 2015, prin Ordinul Ministerului Finantelor Publice nr. 60/2015. Valoarea diurnei pentru personalul bugetar a crescut cu 4 lei, ajungand astfel la 17 lei pe zi.
In acelasi timp se majoreaza si valoarea cheltuielilor de cazare pana la 45 lei/noapte, in cazul salariatilor bugetari care nu se cazeaza in unitati de cazare atunci cand sunt in delegatie.
Diurna in 2015 in cazul companiilor private
Nivelul indemnizatiei pentru delegare si detasare in cazul bugetarilor este un indicator de referinta in mediul privat, pentru calculul diurnei neimpozabile. Taxele platite pentru diurna depind de valoarea indemnizatiei, potrivit reglementarilor fiscale in vigoare.
Pentru diurna de delegare in alta localitate, in interes de serviciu, a carei valoare depaseste 2,5 ori nivelul stabilit pentru salariatii din institutiile publice se plateste impozit pe salarii. Totodata, diurna care depaseste nivelul stabilit (2,5 x 17 lei) este inclusa in baza lunara de calcul a contributiilor sociale obligatorii, indiferent de entitatea platitoare.
Sumele acordate in limita 2,5 x 17 lei nu se impoziteza (intrucat nu sunt incluse in veniturile salariale) si nu sunt cuprinsa in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii.
Diurna neimpozabila in mediul privat este, din 27 ianuarie 2015, de 42,5 lei/zi (2,5 x 17 lei, diurna zilnica pentru personalul bugetar). Sumele platite salariatilor peste aceasta valoare se supun impozitului pe venitul din salarii si asiguarilor sociale obligatorii.
Alte informatii care ti-ar putea folosi:
- in cazul unei delegatii de o zi, precum si in cazul ultimelei zile pentru o delegatie cu o durata mai mare, diurna se calculeaza si acorda numai daca durata delegarii este de cel putin 12 ore;
- pe perioada delegarii sau detasarii, salariatul care primeste diurna nu va mai primi tichete de masa;
- delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului, potrivit articolului 44, alineatul 1 din Codul muncii;
- Pentru a putea justifica avansurile acordate pentru procurarea de valori materiale cu plata in numerar, salariatul intocmeste un document – Ordin de deplasare. Pe acest document, salariatul are obligatia sa obtina viza si stampila managerului unitatii la care se deplaseaza, data si ora sosirii si a plecarii;
- diurna nu se mai supune impozitului pe profit, fiind deductibila integral la calculul profitului impozabil, indiferent de suma alocata, incepand cu 1 iunie 2013, potrivit Legii nr. 168/2013 privind aprobarea OG nr. 8/2013 pentru modificarea si completarea Codului fiscal.
Te-ar mai putea interesa si: