Implementarea unui soft ERP este printre cele mai complexe sarcini pe care un departament IT le poate asuma. Riscul de intarzieri si depasiri de buget se afla dupa colt. Ca sa te ajutam sa eviti astfel de neplaceri, Soft & Service a realizat o lista cu cele mai comune greseli in implementarea unui soft ERP.
In timp ce o implementare de succes a unui ERP ajuta organizatia sa isi optimizeze fluxurile de lucru si sa reduca diversele cheltuieli, o implementarea defectuoasa si o planificare ineficienta a ERP-ului pot costa scump in termeni de productivitate scazuta si intarzieri.
1. Planificare slaba in implementare soft ERP
Planificarea este absolut necesara pentru succesul implementarii soft-ului. Pentru a evita o planificare facuta de mantuiala ar trebui sa organizezi un audit intern al tuturor proceselor inainte de alegerea unui sistem ERP. Se recomanda, totodata, si crearea unei echipe interne de evaluare compusa din stakeholder-ii business-ului.
2. Nu intelegi sau nu folosesti caracteristicile cheie ale ERP-ului
Fara sa cunoasca sau sa inteleaga caracteristicile cheie ale soft-ului ERP, multe companii pierd oportunitatea sa automatizeze procesele business-ului, ca completeze o serie de functii mai repede si sa atinga obiectivele de business. Pentru rezolvarea acestei situatii, recomandam crearea unei liste complete cu toate caracteristicile, monitorizarea utilizarilor si revizuirea acestei liste pentru a determina care sunt cele mai utilizate si utile functii ale ERP-ului.
3. Subestimarea timpului si a resurselor necesare
Un truc in estimarea timpului necesar pentru implementarea unui soft ERP este prin impartirea costurilor la 100, iar rezultatul reprezinta numarul de ore. Daca ai de gand sa implementezi soft-ul cu asistenta minima, numarul necesar de ore se poate dubla. Mai mult, este esential sa ai un manager de proiect alocat pentru ERP.
Citeste si 5 ponturi sa iti mentii proiectul ERP in grafic
4. Oameni nepotriviti in echipa de start
Se intampla sa nu aduci impreuna oamenii necesari chiar de la inceputul implementarii ERP-ului. Multi fac greseala sa alerge dupa aprobarile directorilor in loc sa faciliteze intalnirea participantilor-cheie din intreaga organizatie, de la financiar, vanzari, productie, achizitii si gestiune, pe langa IT. Beneficiul este ca angajatii care vor utiliza soft-ul ERP vor investi timp si energie ca procesul de implementare sa iasa bine chiar de la inceput.
5. Nu setezi prioritatile
Cand implementezi un soft ERP, cel mai important lucru pe care il poti face ca sa minimalizezi intarzierile si sa accelerezi timpul de realizare este sa reduci multitaskingul. Oamenii lucreaza mult mai incet atunci cand jongleaza cu mai multe sarcini si trebuie sa comute constant de la una la alta. De aceea, crearea unui sistem de proiritati este foarte importanta.
6. Nu investesti in training si in managementul schimbarii
Lipsa unui training potrivit este unul dintre cele mai commune motive pentru care proiectele ERP esueaza. Mai mult, angajatii resping noul sistem pentru ca nu il inteleg.
7. Subestimezi importanta exactitatii datelor
Un soft ERP este optim atat timp cat informatiile introduse in sistem sunt corecte. Deci, daca vrei ca implementarea ERP-ului sa aiba succes este imperativ ca parametrii setati si procedurile sa fie introduse corect chiar de la inceput pentru minimalizarea erorilor.
8. Crezi ca ERP-ul rezolva integral business-ul
Indiferent cat de puternic sau flexibil este un soft ERP, acesta nu va internaliza intreaga logica de business. Una dintre cele mai commune greseli este sa crezi ca vei putea folosi ERP-ul ca sa rulezi integral un business. Pentru a evita acest lucru, ar trebui sa te concentrezi, atunci cand implementezi un soft ERP, in optimizarea procesului de valorizare si monitorizare a costurilor. Orice altceva ar trebui sa fie un scop secundar.
9. Nu ai o strategie de mentenanta
Daca vrei sa renunti la serviciile de mentenanta ale furnizorului de soft in idea ca vei economisi bani, pe termen mediu ai putea avea cheltuieli mai mari cu actualizarile punctuale si modificarile legale. In plus, un ERP care nu este actualizat isi pierde caracteristicile pentru care a fost implementat.
Ai nevoie de implementarea unui soft ERP sau de consultanta in implementare? Contacteaza-ne!
Te-ar mai putea interesa si: