Un proiect ERP de succes, realizat la timp, nu este niciodata o intamplare. In spatele fiecarei implementari ERP exista un project manager care isi aloca timp sa defineasca scopul proiectului, sa evalueze resursele si sa stabileasca asteptarile si prioritatile.
Desi mentinerea unui proiect ERP pe scara larga in grafic poate fi o provocare chiar si pentru cel mai bun manager de proiect, exista mai multe strategii pentru a facilita o livrare la timp:
1. Obtine aprobarea pentru obiectivele si scopul proiectului
In timpul intalnirii de definire a proiectului, project managerul ar trebui sa obtina detalii de la echipa executiva cu privire la obiectivele si domeniile de aplicare ale ERP-ului. Stabilirea acestora de la inceput elimina surprizele neplacute ce pot aparea ulterior. Ajungerea la un consens de la bun inceput previne, totodata, eventualele conflicte ulterioare din echipa si modificarile care ar fi putut aparea.
2. Cunoaste-ti echipa de implementare ERP
Inainte de a desemna sarcini arbitrar catre diversi membri ai echipei care par a avea titulatura potrivita a jobului, managerul de proiect ar trebui sa evalueze punctele forte si slabiciunile fiecaruia. Aceasta evaluare nu ar trebui sa aiba loc in vreo sedinta fata in fata. Cei mai multi manageri isi cunosc indeajuns de bine oamenii si daca acestia sunt capabili sa ofere recomandari in ceea ce priveste necesitatile acoperite de un soft ERP si abilitatile fiecaruia in a usura tot procesul de implementare.
3. Atribuirea elementelor critice catre cei mai de incredere membri ai echipei
Celor mai de incredere membri ai echipei ar trebui sa li se atribuie elementele critice ale procesului, fapt ce va face diferenta intre succesul unei implementari ERP si esecul intregului efort. Nu trebuie sa fie cei mai vechi membri, ci sa fi castigat respectul echipei si sa fie capabili sa lucreze cu mai multe tipuri de oameni. O echipa bine pregatita si care sa inteleaga amploarea unui astfel de proiect devine esentiala.
4. Stabileste asteptari in avans pentru livrabile
Oamenii au standarde diferite cand vine vorba despre ce inseamna un produs acceptabil. Unii considera acceptabil un plan schitat pe un servetel, in timp ce altii nici nu concep sa se uite la ceva care nu este formatat si printat in mod profesionist. Prin stabilirea asteptarilor de la bun inceput, echipa va sti ce este ok sa livreze. Fara setarea acestor standarde, pot aparea cu usurinta neconcordante atunci cand sarcinile sunt respinse din cauza de incompetenta sau lipsa de profesionalism.
5. Prioritizeaza sarcinile si dezvolta o ierarhie
Nu este neobisnuit ca unui grup mic de persoane sa i se desemneze sarcini din diverse domenii. Prin prioritizarea sarcinilor si dezvoltarea unei ierarhii toata lumea va sti care ar trebui sa ii fie prioritatile cheie si blocajele nu ar trebui sa apara. Cand oamenilor li se permite sa aleaga propriile taskuri, cele mai usoare sunt de obicei luate si rezolvate primele si celelalte sunt lasate in urma.
Prioritizarea poate solicita ca sarcinile cele mai dificile sa fie rezolvate inainte deoarece o serie de sub-grupuri se bazeaza pe aceste informatii.
Un manager de proiect care urmeaza sugestiile de mai sus isi va conduce echipa catre o implementare ERP de succes.
Contacteaza-ne ori de cate ori ai nelamuriri cu privire la pasii necesari pentru o implementare ERP sau intrebari legate de soft-ul Synchron ERP la office@softservice.ro sau telefon 0232.254.314 si 0745.644.362.
Te-ar mai putea interesa si:
Implementare ERP: 10 aspecte de care sa tii cont